Flatanger Norge

Flatanger har ibland kallats havsörnarnas rike, det är inte speciellt svårt att förstå varför när man besöker området. Det häckar över 30 par havsörnar i området runt Flatanger, och att se dem segla majestätiskt utmed branta bergssidor mellan höga berg är en härlig upplevelse.

Det finns gott om fisk i havet och förhållandena är i mångt och mycket idealiska för dem. Jag besökte Flatanger första gången 2015 och sist nu i mitten av maj 2019. Det är kanske inte så spektakulärt som för 10 år sedan, men fortfarande en fantastiskt fin naturupplevelse.

Havsörn

Havsörnen är en stor fågel med ett vingspann på mellen 190-240 cm, längd 76-94 cm och en vikt mellan 3,5-7 kg. Som hos de flesta rovfåglar är honan större än hanen. En vuxen havsörn kännetecknas av en jämnt brun grundfärg, huvudet är ljusbrunt och stjärten vit. Näbben är gul och mycket kraftig, även i jämförelse med kungsörnens. Vingarna har rak fram och bakkant och vingspetsen är tvärt avskuren med långa vingpennor. Stjärten är spetsig, i flykten skiljer den sig från kungsörnen genom sina breda vingar, sin korta stjärt och sitt utskjutande långa huvudparti som sticker ut nästan lika långt som stjärten. Juvenila fåglar saknar den vita stjärten.